Epilarea cu ceară este o metodă rapidă și destul de eficientă de a îndepărta părul nedorit din zone precum picioarele, axilele și zona bikinilor. Constă în smulgerea mecanică a părului cu utilizarea de ceară naturală lichidă. Aceasta se aplică pe locul selectat, se așteaptă să se solidifice și apoi se smulge împreună cu firele de păr și bulbii acestora. După epilare, pielea este netedă timp de 2 până la 5 săptămâni.

Ce este epilarea cu ceară și cum se efectuează?

Ceara este încălzită până la o formă semi-fludă, iar apoi este aplicată pe piele în direcția în care crește părul. Ceara se lipește de păr, iar atunci când se solidifică, este smulsă, ceea ce permite nu numai îndepărtarea părului, ci și a rădăcinilor acestora, ceea ce face ca părul să slăbească și nevoia de epilare devine mai puțin frecventă.

Metoda de epilare cu ceară epilat tradițională este potrivită pentru zone precum mâinile, axilele, brațele, picioarele și zona inghinală (zona bikinilor) . Cu epilarea cu ceară, doamnele își pot îndepărta și o ușoară mustață deasupra buzei superioare.

Epilarea cu ceară poate fi efectuată atât de femei, cât și de bărbați care doresc cel mai adesea să îndepărteze părul inutil de pe spate, piept sau axile.

În timpul epilării, ceara caldă se întinde cu o spatulă pe locul ales pe piele în direcția creșterii părului. Apoi se pune o bandă de material peste ceară și se lasă să se solidifice. Când se întâmplă acest lucru, pielea este strânsă și materialul se desprinde cu o mișcare rapidă și fermă în direcția opusă creșterii părului. Firele de păr sunt astfel îndepărtate (smulse) împreună cu rădăcinile, deoarece se lipesc de materialul cu ceara.

Depilarea cu ceară poate fi efectuată și fără utilizarea benzilor de material textil. În acest scop, trebuie folosit un tip special de ceară – după ce a fost aplicată și s-a solidificat, se rupe cu o mișcare rapidă o foaie de ceară și părul lipit de ea.

Cel mai sigur mod de a efectua epilarea cu ceară este într-un salon de înfrumusețare. Esteticianul va selecta, va încălzi și va aplica ceara și o va rupe cu pricepere când se solidifică. Utilizarea metodei de epilare cu ceară necesită multă atenție și experiență – în cazul desprinderii necorespunzătoare, continuitatea pielii poate fi ruptă și epiderma poate fi deteriorată dureros.

Cum trebuie să te epilezi cu ceară?

Poți efectua singură epilarea cu ceară acasă, dar trebuie să urmezi cu strictețe instrucțiunile producătorului. Ceara trebuie încălzită la temperatura corespunzătoare, apoi trebuie aplicată pe locul dorit și să aștepți să se solidifice. Când se întâmplă acest lucru, ceara este ruptă cu o mișcare rapidă în direcția opusă creșterii părului.

Procedura este practic aceeași ca într-un salon de înfrumusețare. Datorită faptului că epilarea cu ceară este destul de dureroasă, este mai bine să nu o faci singură – cealaltă persoană (de preferință o cosmeticiană cu experiență) va fi mai potrivită atunci când trebuie să desprindă ceara solidificată și să o facă mai eficient, cu o mișcare mai decisivă.

Beneficiile epilării cu ceară

Avantajul epilării cu ceară este că efectul este vizibil imediat după implementarea acesteia și durează destul de mult (de obicei, de la 2 la 5 săptămâni). După epilarea cu ceară, părul crește din nou mai slab, mai fin și mai subțire, ceea ce face ca îndepărtarea lui să fie mai puțin dureroasă și poate fi făcută mai puțin frecvent. 

Epilarea cu ceară nu provoacă roșeață, arsură și mâncărimi ale pielii. Epilarea cu ceară este, de asemenea, asemănătoare cu peelingul: îndepărtează straturile de epidermă moartă și pielea devine mai netedă.