Utilizarea tutunului de pipe în rândul tinerilor a devenit o normă socială, în ciuda conștientizării efectelor sale toxice potențiale asupra sănătății. Comportamentul fumatului cu narghilea a fost raportat în rândul studenților din mai multe regiuni. Fumatul de pipă cu apă a existat istoric sub diferite denumiri, shisha, narghilea și narghile, și este considerat nativ din regiunea mediteraneană de est, unde cercetările specifice promovării sănătății sunt puțin studiate.
Unde se fuma sisha?
Sisha a fost folosită pentru activități ceremoniale caracterizate de reguli stricte de pregătire, aprindere și afumare a conductei de apă și de-a lungul timpului a fost integrată în cultura tradițională. De la începutul anilor 1990, această activitate a devenit mai comercializată odată cu introducerea diferitelor arome de tutun narghilea, campanii de marketing sofisticate și rețele de distribuție transnaționale, care promovează comportamentul de fumat în multe țări occidentale, în special în rândul tinerilor. Mass-media asociază sisha cu generozitatea, în timp ce unele mărci își comercializează produsul în mod specific femeilor și tinerilor, ceea ce duce la creșterea popularității și familiarității cu acest tip de comportament de fumat. În această regiune, părinții se angajează în mod obișnuit în fumat sisha în timp ce sunt în compania fiilor și fiicelor lor. Utilizarea pipelor de apă între membrii familiei este adesea modul în care adulții tineri inițiază sisha, deoarece acest tip de comportament este mai acceptabil pentru grupa lor de vârstă decât utilizarea țigării. Acest factor familial poate contribui la vârsta fragedă de inițiere pentru sisha în comparație cu țigările.
Un studiu în rândul tinerilor din Iordania a relevat o creștere cu 42% a prevalenței sisha în perioada de studiu de 2 ani. Rezultatele studiului BREATHE indică faptul că ratele de prevalență a sisha în rândul adulților cu vârsta peste 40 de ani sunt de aproximativ 3,5% și chiar mai mari. În majoritatea țărilor, proporția bărbaților care fumează pipe de apă este mai mare decât a femeilor. Cu toate acestea, diferența bărbați-femei este mult mai mică în comparație cu fumatul de țigări, deoarece fetele care fumează pipe de apă sunt mai acceptabile din punct de vedere social în comparație cu fumatul de țigări. Câteva studii au arătat chiar că pipele de apă au înlocuit țigările ca cea mai comună formă de consum de tutun pentru populația tânără. Pentru mulți dintre ei, sisha este prima lor experiență cu tutun și facilitează utilizarea ulterioară a țigărilor, încurajată de aromele opționale și de accesul la normele sociale pentru utilizare.
Organizația Mondială a Sănătății a lansat o notă științifică consultativă pentru a aborda preocupările tot mai mari cu privire la prevalența în creștere și efectele potențiale asupra sănătății ale sisha, în special în țările estice. Există o lipsă de conștientizare și credință persistentă a riscului redus în utilizarea sisha, în special în rândul tinerilor. Este posibil ca unele persoane să creadă că utilizarea sisha este mai sigură decât utilizarea țigărilor, deoarece procesul folosește apa ca filtru. Rezultatele negative asupra sănătății asociate cu consumul de tutun sunt bine documentate, dar puțini oameni sunt convinși că fumatul de sisha este dăunător.