Unul dintre cele mai comune obiecte, care nu se află niciodată departe de o ușă din față, cutia poștală nu este însă atât de ușor de ales pe cât s-ar putea crede! Dincolo de dimensiunea lor estetică, care depinde de gusturile fiecăruia, aceste cutii poștale bloc sau cu doua fețe diferă unele de altele pe mai multe planuri: practic, rezistență sau chiar tipul de instalare. Nu vrei să greșești? În acest caz, citește cu atenție ghidul pe care ți l-am pregătit!

Standardele cutiei poștale

Chiar dacă este una dintre cele mai clasice piese de echipament, nu îți alegi modelul de cutie poștală pur și simplu la întâmplare! În primul rând, trebuie să știi că acestea din urmă trebuie să îndeplinească anumite standarde: asigurarea de a putea beneficia de corespondența ta și mai ales de a putea primi coletele, cu condiția ca acestea să nu fie evident prea mari încât să nu poată fi introduse în cutie.

Dimensiunile standard ale unei cutii poștale

Ca o reamintire, acestea sunt dimensiuni minime. Este într-adevăr foarte posibil să optezi pentru un model de cutie poștală mai mare, mai ales dacă primești adesea pachete care depășesc capacitățile unei cutii standard. Pentru a fi sigur că alegeți o cutie poștală cu dimensiunile potrivite, acordă o atenție deosebită standardelor în vigoare.

În plus, cutia poștală trebuie să fie accesibilă, adică situată la o înălțime maximă de 1,5 m față de sol, sau între 0,9 m și 1,3 m pentru persoanele în scaun cu rotile. În mod similar, accesul la deschidere trebuie să fie ușor.

Compoziția unei cutii poștale

Dacă aspectul unei cutii poștale se poate schimba drastic de la un model la altul, elementele care o alcătuiesc sunt relativ asemanatoare.

Acesta include în special:

  • Cutia propriu-zisă, din oțel inoxidabil, oțel lăcuit, fontă sau aluminiu, a cărei formă și capacitate pot varia foarte mult;
  • Fanta de introducere cu clapă care îți permite să treci scrisori, reviste, ziare, cărți poștale și pachete mici;
  • Eticheta cu numele, permițând poștașului sau livratorului să identifice cu ușurință numele destinatarului;
  • ușă inviolabilă, a cărei dimensiune acoperă întreaga suprafață a cutiei poștale.

Diferitele tipuri de cutii poștale

Una sau două laturi? Există două tipuri principale de cutii poștale care nu au aceleași avantaje și nu sunt destinate acelorași utilizări.

Cutie poștală pe o singură față

Dotată cu o singură ușă amplasată pe față frontală, acest tip de cutie poștală este, fără îndoială, cel mai des întâlnit. Atașată de un stâlp, așezată pe un perete jos sau încorporată într-un perete, această cutie poștală presupune preluarea corespondenței sau a coletelor de pe partea în care au fost depozitate.

Cutie poștală cu două fețe

Echipată cu o primă ușă situată în față și o a doua ușă situată în spate, această cutie poștală îți permite să îți recuperezi corespondența fără a fi nevoie să părăsești casa sau proprietatea. Prin definiție, acesta este modelul de ales dacă intenționezii să îți încorporezi cutia poștală într-un perete jos, într-un perete al casei sau chiar într-o ușă de intrare.