Atunci când valorile tensiunii arteriale sunt mai mari de 140/90 mmHg, putem spune că suferim de hipertensiune arterială. Aceste valori sunt considerate ca fiind limitele superioare ale unei tensiuni arteriale normale.

Valorile tensiunii arteriale pot crește și în alte situații speciale, fără a suferi de hipertensiune: după fumatul unei țigări, după efort fizic important, după emoții puternice, agitație cauzată de diferite situații, etc.

Pentru a începe un tratament pentru o astfel de boală, trebuie să fim siguri că avem de a face cu o tulburare permanentă de acest gen.

Cum ne putem vindeca de hipertensiune arterială?

Deoarece este o boala cronică, va trebui sa urmăm un tratament adecvat toată viața. Atunci când acest tratament se va întrerupe, valorile tensiunii arteriale vor crește la loc. Deci, o dată descoperită, hipertensiunea arterială trebuie tratată în mod continuu. Vestea foarte bună este că, în prezent, există foarte multe scheme de tratament eficiente și foarte multe medicamente care ne pot ajută să normalizăm valorile tensiunii.

Creșterea tensiunii arteriale poate fi datorată, uneori, unor alte afecțiuni, ea rezultând drept o consecință directă a acestora. Atunci când tensiunea arterială crește fără a fi asociată cu alte boli, putem spune că avem de a face o hipertensiune arterială esențială. 85% din pacienți suferă de o astfel de boală!

Cele mai frecvente simptome

Simptomele hipertensiunii arteriale, apar din păcate, la valori mari ale tensiunii. O perioadă lungă de timp, putem să nu sesizăm nici un fel de semn. Când apar, acestea pot fi sun formă de dureri de cap, amețeli, zgomote în urechi, respirație dificilă sau chiar și tulburări de vedere. Este bine ca după vârsta de 40 de ani, să ne controlăm în mod periodic valorile tensiunii arteriale.