Helicobacter Pylori este o bacterie. Aceasta poate determina în timp apariția unei afecțiuni numita gastrită cronică, fie la nivelul stomacului fie la nivelul duodenului. Netratată la timp, va determina apariția ulcerului gastric sau a ulcerului duodenal.

Este bine să cunoaștem faptul că, atunci când această bacterie apare în stomac, poate genera inflamație, sindrom dispeptic, diferite fenomene de eroziune gastrică, aceasta putând să crească inclusiv riscul de apărare al organismului împotriva cancerului gastric.

În prezent, putem identifica prezența acestei bacterii prin multiple metode: endoscopie cu biopsie de mucoasă gastrică, identificarea antigenului prin testare în sânge sau test respirator cu urează.

Chiar daca vor fi detectați anticorpi în organism, nu este obligatoriu ca infecția cu Helicobacter Pylori să fie prezentă. Acești anticorpi pot fi rezultatul unei infecții mai vechi.

Ce se întâmplă dacă vom depista prezența acestei bacterii?

Este un lucru elementar și foarte important ca să începem imediat tratamentul, deoarece chiar există un tratament pentru o astfel de bacterie. Acesta se va institui inclusiv în cazul în care nu exista simptome specifice precum reflux gastric, dureri, greață, arsuri, etc. Cel mai important lucru este că, în felul acesta, se va diminua foarte mult riscul de apariție al cancerului gastric.

Tratamentul constă în antibiotice, medicamente antiacide, probiotice, inhibitori de aciditate, etc. 

Întotdeauna, după finalizarea schemei complete de tratament, analizele trebuie repetate, pentru a vedea dacă tratamentul a avut efectul scontat. Este o infecție care poate fi tratată fără nici un fel de probleme. Important este ca atunci când apar simptomele, să va adresați unui medic specialist pentru a preveni apariția complicațiilor, care pot fi multiple și serioase.